2009-07-25

Finnish letters äö added to standard Dvorak keyboard layout

At some point I decided to change the keyboard layout, as my fingers for various reasons were hurting. First I checked different layouts that were specially designed for typing Finnish. However, as I type a lot of english also, and it would be annoying to change layouts when typing at a random computer, I decided to stick with standard layouts that are available in all computers.

So I started with the standard English Dvorak, and just added the Ä and Ö letters to rarely used logo and menu keys. Files for Linux and some utilities are listed below.

Dvorak-näppäimistö suomeksi

Sormieni alettua särkeä viime aikoina ajattelin repäistä ja vaihtaa dvorak-näppäimistöjärjestykseen qwerty:stä. En lähtenyt määrittelemään mitään erityistä suomelle optimoitua näppäimistöä (kuten Cristian Seresin tekemä DAS tai Matti Airaksen näppäimistö), koska kirjoitan aika paljon myös englanniksi, ja elämää helpottaa, kun voi vieraalle tietokoneelle mennessä nopeasti vain vaihtaa ihan standardin englanninkielisen dvorakin päälle.

Ä- ja Ö-kirjaimet tietenkin pitää tunkea jonnekin, ja eurooppalaisissa näppäimistöissä (pc105) onkin yksi ylimääräinen näppäin sopivasti A-kirjaimesta alavasemmalle. Tähän laitoin Ä-kirjaimen. Sen alapuolella on täysin turha logonäppäin, johon voi sijoittaa Ö:n. Ruotsia kirjoitan sen verran harvemmin, että Å sai jäädä toistaiseksi AltGr:n taakse.

Tein XKB:lle sopivat määritykset, ja homma pelittää erinomaisesti. Fedora Core 2:ssa ja 3:ssa KDE syö nuo logonäppäimet, avaa windowstyyliin sovellusvalikon, kun tuota näppäintä painaa. Teemu Rytilahti neuvoi, että tämä KDE:n ominaisuus on ilmeisesti poistettu versiossa 3.4. Fedora core 4 korjasikin asian. Myös numlock:in päälle laittaminen auttaa vanhemmissa KDE:n versioissa.

Alla siis kaikki Dvorakiin ja sen käyttöönottoon tekemäni asetukset, jos vaikka jotakuta kiinnostaisi.

/usr/share/X11/xkb/symbols/fi, 2023-05-12
/usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml, 2023-05-12
Laita tämä 'fi'-tiedosto paikalleen hakemistoon /usr/share/X11/xkb/symbols/ korvaamaan tiedosto 'fi'. Editoi /usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml tai laita ylläoleva paikalleen. Valitse "Suomalainen Dvorak" näppäimistöksi. Tulee käyttöön heti tai seuraavassa istunnossa.
/etc/X11/xkb/symbols/pc/dvorak_FI, päivitetty 2005-11-28
Laita tämä tiedosto paikalleen ja aja komento:
setxkbmap -rules xorg -model pc105 -layout 'dvorak_FI,fi' \
          -option '' -option 'grp:ctrls_toggle'
Tai 104-näppäimisillä amerikkalaisilla näppäimistöillä pitää <>-näppäimen sijaan ä-kirjaimelle käyttää vasenta logonäppäintä ja ö-kirjaimelle sitten oikean käden puolelta menu-näppäintä:
setxkbmap -rules xorg -model pc104 -layout 'dvorak_FI,us' \
           -variant 'fi104,' -option '' -option 'grp:ctrls_toggle'
/etc/X11/xkb/symbols/pc/ezreach2030, uusi 2005-11-28
TypeMatrixin EZ-Reach 2030 -näppäimistöä varten. Laita tämä tiedosto paikalleen ja aja komento:
setxkbmap ezreach2030
Saat Ä- ja Ö-näppäimet Start- ja Apps-näppäimien tilalle. Dvorak-järjestyksen saa päälle näppäimistön omalla Fn-dvorak-toiminnolla.
DvorakFI_Windows.zip, uusi 2009-07-25
Lataa ja pura tämä tiedosto Windows 2000/XP/Vista/7:lle, ja käynnistä installointitiedosto DvorakFI.msi. Tämän jälkeen näppäimistöjärjestys on käytettävissä normaaleissa näppäimistön asetuksissa nimellä "Suomalainen monikielinen (Dvorak)". Koska kuitenkaan logonäppäimiä ei voi windowsissa muuttaa, on ö laitettu AltGr-tasolle ä:n taakse. Tämä on tehty Microsoftin näppäimistöasetteluohjelmalla.
Mukana on runsaasti eri kielten merkistöä, vähintään kaikki "Suomalainen monikielinen" näppäimistöasettelun kirjaimet.
/usr/share/apps/ktouch/dvorak-fi.keyboard, uusi 2005-11-28
Näppäimistön kuvaus Fedora Core:n ktouch:ia varten. Laitetaan vain oikeaan hakemistoon ja se tulee mukaan, kun ktouch käynnistetään uudestaan.
/usr/share/apps/ktouch/dvorak-ezreach-fi.keyboard, uusi 2005-11-28
EZ-Reach 2030 -näppäimistön kuvaus Fedora Core:n ktouch:ia varten. Laitetaan vain oikeaan hakemistoon ja se tulee mukaan, kun ktouch käynnistetään uudestaan.
/usr/share/apps/ktouch/dvorak-ezreach.keyboard, uusi 2005-11-28
Sama, mutta ilman ÄÖ-näppäimiä, perus-EZ-Reach 2030 siis.
/usr/share/apps/ktouch/dvorak-fi.ktouch
Kurssi, jonka tein jostain kymmenen vuotta vanhasta levyn kulmalla lojuneesta sanalistasta automaattisesti. Sitä ei ole tarkistettu ja se sisältää paljon väärin kirjoitettuja sanoja.
/usr/share/apps/ktouch/finnish.ktouch
Tavallisen suomenkielisen näppäimistön kurssi ktouch:ille. Yhtä satunnaismenetelmällä tehty kuin dvorakillekin.


Jaakko Hyvätti, Jaakko.Hyvatti@iki.fi, +358 40 5011222